Tre Kronor má Ibrahimoviča a zomknutý tím

02.06.2012 Celý región

Bratislava 2. júna (TASR) - Úspech Švédska na futbalovom šampionáte závisí najmä od výkonov kanoniera Zlatana Ibrahimoviča. Jeden z najlepších zakončovateľov planéty prežil ďalšiu úrodnú sezónu v AC Miláno a góly od neho čakajú aj priaznivci "Tre kronor". Tí by po neúspechu na EURO 2008, kde Švédi stroskotali už v základnej skupine, druhý neúspech by len ťažko strávili.

Zverenci trénera Erika Hamréna chcú ísť ďalej na úkor jedného z favoritov, ktorými sú Francúzi a Angličania. "Papierové prognózy ešte nič neznamenajú," vyhlásil Ibrahimovič. "Naša sila tkvie v tímovom duchu. Futbal je kolektívna hra, ak sa nebude dariť Zlatanovi, musia byť schopní zastúpiť ho aj iní hráči," povedal Hamrén pre denník Aftonbladet. V kádri Švédov nechýba po Ibrahimovičovi ďalší elitný útočník Johan Elmander z Galatasarayu Istanbul, hoci ho trápi zranenie chodidla. Šampionát bude rozlúčkou pre stopéra Olofa Mellberga.

Švédi odštartujú svoje účinkovanie na ME duelom s domácou Ukrajinou, v skupine ešte nastúpia proti Anglicku a Francúzsku.

ŠVÉDSKO

riadiaci orgán: Švédsky futbalový zväz (založený 1904)

web: http://svenskfotboll.se

vstup do FIFA: 1907

vstup do UEFA: 1954

dresy: žlto-modré

účasti na ME: 5

najväčšie úspechy: vicemajstri sveta 1958, 3. miesto na MS 1950 a 1994, semifinále ME 1992, štvrťfinále ME 2004

postavenie v rebríčku FIFA: 17.

tréner: Erik Hamrén

postup na ME: 2. miesto v E-skupine (najlepší z druhých miest)

najznámejší hráči: Zlatan Ibrahimovič (AC Miláno), Olof Mellberg (Olympiakos Pireus), Kim Källström (Olympique Lyon), Andreas Isaksson (PSV Eindhoven)
 

Vyberte región